Fotoreportage Erfgoeddag 2017

Op zondag 20 april werd de collectie ter ere van erfgoeddag uitzonderlijk tentoongesteld aan het publiek. De bezoekers konden er genieten van kunst –en gebruiksvoorwerpen uit onder andere Afrika, Azië, Indonesië in het historische gebouw van het pand. Dat de Universiteit van Gent zo een rijke collectie bezit van kostbare voorwerpen uit de niet-Westerse wereld vonden sommigen verbazingwekkend. Het was dan ook de bedoeling om het belang van zorg voor dit uniek stukje academisch erfgoed te benadrukken. Zorg was dit jaar het grote thema van Erfgoeddag en tevens één van de hoofdfuncties van het EVUG. De bewaring en restauratie van de objecten zijn noodzakelijk om ook de volgende generaties te laten genieten van de kennis en verhalen die achter deze objecten schuilen.

 

Om 11u kreeg het publiek de kans om deel te nemen aan de workshop Dr. Livingstone, I presume? Onder antropologen. Deelnemers kwamen er te weten wat er allemaal bij de zorg en de studie van niet-westerse beelden komt kijken. Ze stapten in de voetsporen van Westerse kunst-antropologen en leerden hoe deze antropologen het object op een wetenschappelijke manier benaderen. Wat representeert het beeld? Uit welk materiaal is het gemaakt? En niet onbelangrijk: In welke context is het ontstaan? Met behulp van een analytische blik en wat begeleidende uitleg konden de gasten op het einde van de workshop deze vragen beantwoorden.

 

Ondertussen kon het publiek in alle rust de vaste opstelling van de collectie bekijken. Op de benedenverdieping was de Aziatische en Noord-Amerikaanse collectie te vinden. Op de tweede verdieping konden bezoekers terecht voor de Afrikaanse collectie. De vrijwilligers en curator waren beschikbaar voor vragen en opmerkingen aangepast aan de interesses van de bezoeker en gingen uiteraard interessante discussies niet uit de weg.

oooooooooooo

Ook zo benieuwd naar de kostbare schatten die de Universiteit Gent in zijn bezit heeft? Jong en oud zijn steeds welkom op de jaarlijkse publieke toonmomenten. Groepsrondleidingen zijn steeds mogelijk op afspraak. Tot snel!

Reportage: Isaura Calsyn