Ikat stoffen Indonesie

 

Een kort filmpje over het maken van pua’ kumbu’ bij de Iban in verband met de Tun Jugah foundation.

 

In de video hieronder wordt de betrokkenheid van de Tun Jugah foundation getoond die de Iban in Sarawak die nog pua’ weven op de traditionele manier steunen en helpen niet bij het proces maar bij het aan de markt brengen van de doeken als product. Zodat de Iban populatie zo op deze manier van hun traditie kan profiteren op een nieuwe manier in deze veranderende wereld. Omdat de mensen zelf niet goed bekend zijn met hoe dit het beste kan bied de stichting hier hulp. Wel vertellen de mensen van de stichting dat ze zelfs de doeken waar veel tijd en werk in zit verkopen voor hele lage bedragen.

 

Algemeen filmpje over het maken van Ikat bij de Iban en over de toepassing van deze stof in een grote reeks producten om deze beter verkoopbaar te maken. Dit zal een verwijzing kunnen zijn naar het project in Rumah Gare aangezien het volgens het bovenstaande filmpje een project was wat daar is begonnen door Dr Welyne Jeffrey Jehom van de Universiteit van Maleisië in Kuala Lumpur.

 

Documentaire van drie kwartier die uitleg geeft over Rumah Garie, een van de langhuizen waar nog wordt gewoven in Sarawak. Men bezocht het in 2006 en woonde toen verschillende gebeurtenissen bij die met het weven te maken hebben. Ze beginnen met het uitleggen van de Mordant ceremonie die het katoen voorbereid op het weven. En de processen die hier bij komen kijken.

 

 

Kunstenares gebruikt de ikat techniek, versneld filmpje van het uitvoerige proces.

 

Een reeks foto’s van modern gebruik van de ikat patronen van de Iban.

 

 

De video hieronder laat de praktijk maar vooral ook de sociale aangelegenheid zien van het ngar ritueel. Gefilmd in december 2017, erg recent dus. Wat een duidelijk zichtbaar verschil is met het ritueel dat te zien is in de video uit 2006 is dat er veel meer draden worden geweekt. In 2006 ging het maar om een bad vol met draden. In deze video gaat het om verschillende baden tegelijkertijd, vijf om precies te zijn. Dit duid erop dat het maken van de pua’ exponentieel is gegroeid aangezien de wevers meer materiaal nodig hebben dan voorheen. In tegenstelling tot met de andere video wordt deze niet begeleid door een stem die alles uitlegt. De video toont enkel de beelden die zijn opgenomen van de verschillende delen van de ceremonie.