Over Etnografische Verzamelingen UGent

Er is een collectie.. bijzonder omdat ze zo oud is!

De Etnografische Verzamelingen van de UGent (EVUG) is de oudste volkenkundige collectie van Vlaanderen. Ze is bijna even oud als de universiteit zelf. De eerste voorwerpen kwamen uit Java (Indonesië) en werden verworven in 1825.

De EVUG is als museumwaardige collectie uniek voor de stad Gent en voor de Provincie Oost-Vlaanderen. Ze kan in België worden beschouwd als een middelgrote verzameling van historische kunstgerelateerde etnografica.

Er zijn in de permanente opstelling ongeveer 350 voorwerpen uit Afrika, Oceanië,Indonesiëen de Amerika’s te zien. De Etnografische Verzamelingen wordt nationaal en internationaal gewaardeerd voor haar unieke topstukken als het algemeen overzicht.

Hoewel de voorwerpen in een museale context worden getoond, is de EVUG echter een gesloten collectie. Alleen bij evenementen zoals de Gentse Feesten, Gentse Kunstweek, Open Monumentendag, Wetenschapsdag, Erfgoeddag wordt geprobeerd de Etnografische Verzamelingen open te stellen voor (individueel) bezoek. Bezoek op aanvraag is ook mogelijk.

De locatie ‘Het Pand’ is een voormalig middeleeuws Dominicaner klooster in het  historische centrum van Gent. De Etnografische Verzamelingen zijn gekoppeld aan een rijke vakbibliotheek, die nu is opgenomen in de door Henri Van de Velde ontworpen boekentoren in de Rozier.