Uitgelicht

CHINEES KISTJE ( >> English version)

In de verzameling van de EVUG werd dit mooie kistje ontdekt. Het is een ‘chinoiserie’, vervaardigd in Nederland, geboend met bijenwas op fineerhout van palissander.

De metalen versiersels op de hoeken van het kistje en de deurtjes zijn van messing; goudkleurig met bloemmotieven.

Uit de lithografie (zie detail foto ondereaan) in het deksel blijkt dat het gemaakt werd om sigaren op te bergen. Deze zijn afkomstig van de sigarenfabriek Justus Van Maurik in Amsterdam. De lithografie in het deksel met afbeelding van de Keizer is gemaakt met vier kleuren : geel, blauw, rood en zwart. Een echte lithografie als voorloper van de “offset” druktechniek.

Aan de binnenkant van het kistje ontbreekt de bovenste onderverdeling met gaten voor het rechtop plaatsen van de sigaren. Binnenin is er ruimte voor 42 sigaren met een maximale diameter van  11 mm. De keizer op de afbeelding is ‘Z.M. Swan Thong’, de laatste keizer van de (Mantsjoe) Qing-dynastie en dus ook van China. ‘Koen’ is wellicht een verbastering van zijn Mongoolse naam : Khevt Yos Khaan. Puyi werd op zijn 3e levensjaar keizer (1909). Het sigarenkistje dateert dus waarschijnlijk uit begin vorige eeuw.