Oceanië & Azië

Oceanië en Indonesië

Oceanië beslaat een derde deel van het wereldoppervlak. Het gebied bestaat uit ontelbaar veel eilanden in de Stille Oceaan. Ze werden geleidelijk aan bevolkt door ‘s werelds eerste zeevaarders. Vermoedelijk gebeurde dit veertig- tot dertigduizend jaar geleden. 

Oceanië wordt traditioneel onderverdeeld in vier grote gebieden: Australië, Melanesië, Micronesië en Polynesië. In veel musea zoals het Metropolitan Museum in New York worden voorwerpen uit Indonesië als ‘Island southeast Asia’ ook tot het gebied van de eilanden van de Grote Oceaan (Stille Zuidzee) gerekend.  

  • De eilanden van Melanesië, ten noorden en noordwesten van Australië, zijn bergachtig en hebben een tropisch klimaat. Dit 'rijk van de zwarte eilanden' zou zijn naam te danken hebben aan zijn diepgroene vegetatie en aan de donkere huidskleur van de bewoners.
    De Fiji-eilanden vormen een overgangszone tussen Melanesië en Polynesië, zowel geografisch als wat cultuur betreft.
  • De naam Polynesië wijst op ‘veel eilanden’. De bekendste eilanden zijn Hawaii, Nieuw-Zeeland en Paaseiland. Daarnaast bestaat dit gebied nog uit een duizendtal andere eilanden, meestal van vulkanische oorsprong.
  • Micronesië betsaat uit zeer veel 'kleine eilandjes' in het noordwesten van de Stille Oceaan.
  • Indonesië, dat in Zuidoost-Azië ligt, is een archipel van meer dan zeventien duizend weelderig begroeide eilanden. Het werd ooit ‘de gordel van smaragd’ genoemd.